Anyaság, Döntéshelyzetek, Határok, Önazonosság

Anyaság és ami mögötte van

Anyaság és ami mögötte van

4+1 személyes praktika a jó időgazdalkodáshoz

2022. augusztus 08. - Life Coaching by Bea

Azt előre bocsátom, a jó időgazdálkodásba bizony energiát kell fektetni, szokásokat kell kialakítani és egy napirendet megfogalmazni, anélkül nem fog menni. És csapjunk is bele, tehát elsősorban egy megfelelő hozzáállás fog kelleni.

 

1. Hozzáállás

Ha folyamatosan csak azt érzed, az idő győzedelmeskedik feletted, nem éred utol magadat és a napok csak úgy eltelnek, amit csupán túl szeretnél élni. Itt bizony cselekedni kell. Elhatározás kérdése, egyszerűen Te kellesz a változáshoz. Ha szeretnéd, szinte bármire képes vagy. Te tudod elindítani a gépezetet az akarásoddal és tenni vágyásoddal. Hajrá! 

2. Időzítés 

Nem mindegy, hogy mikor és mennyi feladattal látod el magad. Helyzet függően kell ezt feltérképezni és először megnézni mikor van lehetőséged elintézni dolgokat. Például kisgyermekesként használhatod a gyermek alvás idejét. Ebben az időben is lehet hasznoskodni, de akár pihenni is, kicsit önmagunkkal lenni. Ez utóbbit szoktam személyesen választani. Dolgozni és vállalkozást építeni is lehet ebben az időben, hisz akkor fontos, hogy egy helyre tudjunk figyelni. 
Ha a gyermek ébren van, házimunka mehet aktívan. A gyermeked is bevonhatod, de akár csak szóval tarthatod, amíg a fontos és sürgős monoton feladatokkal foglalkozol (sejted mire gondolhatok). Illetve egy babakocsis séta alkalmával hallgathatsz tananyagot, avagy autóban is ha épp átruccansz valahova a kicsivel. 

3. Priorizálás

Avagy mi a fontos és/ vagy sürgős. 
Legyenek napi céljaink. Előző nap is kitalálhatjuk, mit is fogunk másnap csinálni, hogy alakul a napirend. Milyen teendők fontosak, mit vegyünk előre és mi az ami ráér. Hasznos figyelembe venni épp milyen időszakban vagyunk, mennyi feladat hárul ránk. Tehát, ha épp nyári szünet van, és gyermekeink otthon velünk, érdemes pár dolgot elcsúsztatni. Itt egyértelműen a nem fontos és nem sürgős dolgokra gondolok. Például, nálam a ruha leválogatása, amit kinőtt a lányom, egyelőre azthiszem megvár.

4. Elengedés

Utóbbit folytatnám azzal a gondolattal, hogy bizony ha több a teendőnk mint az időnk, akkor el kell tudnunk engedni egyet, s mást. Egy napra, a napi szokásos rutinon kívül, 1-2 extra programot éri meg tervezni. Van amikor az egyik felülírja a másikat, és van amikor egyszerre kell cselekedni. Például, ha délelőtt elmegyünk a gyerekekkel játszótérre, hogy minőségi legyen az idő (és mindenki lefáradjon), meglehet, nem lesz időnk főzni, bevásárolni. Ilyenkor érdemes más megoldáshoz folyamodni. Én van, hogy rendelek ételt, illetve bevásárolok valamelyik online felületen és mire hazaérek minden megvan. Tehát nem ragaszkodom, ahhoz hogy minden mindig úgy legyen, ahogy elterveztem, illetve Én csináljak mindent. Lehetek rugalmas és elengedhetek dolgokat.

+1 Segítség kérés vagy delegálás

És igen, ér segítséget kérni avagy a munkát megosztani. Ez ugyancsak nagy jelentőséggel bír, ha az időgazdálkodásunkra gondolunk. Sok munka, feladat, teendő végezhető más által is. Nem feltétlenül mi vagyunk az egyetlenek, akik arra alkalmasak. Családon belül igazságosan delegálhatóak a feladatok. Ezt sokszor kérni sem kell. Azonban ha szükséges, merjünk segítséget kérni. Ha egy icipicit leveszi valaki a terhet, máris könnyebben indul/folytatódik a nap. Ha nehezen kérünk segítséget, gondoljunk bele, milyen amikor tőlünk kér valaki segítséget, avagy milyen tapasztalatot szereztünk, amikor utoljára mi segítséget kértünk. 
Kívánom, hogy legyen harmónia az életedben, amelyhez ezek a kis tippek hozzájárulhatnak.
Keress bátran, ha szeretnél a támogatásommal jó időmenedzser lenni! 
Kattints a honlapomra: www.lifecoachingbybea.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://lifecoachingbybea.blog.hu/api/trackback/id/tr8817903281

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása