Anyaság, Döntéshelyzetek, Határok, Önazonosság

Anyaság és ami mögötte van

Anyaság és ami mögötte van

5 alapanyag egy jó célhoz

2022. december 02. - Life Coaching by Bea

Biztos veled is előfordult már, hogy volt egy szuper célod, lelkes voltál, nekikezdtél, csináltad.. Aztán valahogy alábbhagyott a lelkesedés, néha ez-az elmaradozott, végül talán ki is került a pixisből.

Mi lehet ennek az oka? Megmondom: a célod nem lett jól megfogalmazva.

Tulajdonképpen idővel kimegy a fejünkből, miért is csinálunk valamit, miért vezetjük be azt a szokást stb. Ez azért van, mert egyszerűen elterelődik a figyelem, más fontos dolog veszi át a helyét, másra helyeződik a fókusz. Pedig utólag aztán ha eszünkbe jut, talán bűntudattal telve sopánkodunk és magyarázzuk meg miért nem foglalkoztunk azzal. Ezt elkerülendő fontos megvizsgálni, hogy a cél, amit kitűzünk, vajon elég vonzó számunkra és reális is? Kitaláltad, mikor szeretnéd megvalósítani? Pontosan leírtad, amit szeretnél és Te vagy az aki ezért tenni tud?

Jó célt kreálni nem könnyű. Több részletre figyelni kell. Amit elsőként említenék többek közt, a cél "vonzó" mivolta. Azaz, hogy amit kitűzöl, az elég vonzó - e neked.

Felcsillan a szemed, amikor hallod? Elmosolyodsz, amikor gondolsz rá? Meleg érzés jár át, amikor beszélsz róla?

No, valami ezek közül nem árt, ha előfordul.

A másik szuper alapanyag az, hogy a célod "reális". Tehát ha például fogyni szeretnél, akkor mérlegelted - e, vajon mennyire tud megvalósulni, az a kiló, abban az idő intervallumban. Szóval le akarsz fogyni 10 kilót, mondjuk 2 hónap alatt? Hmm? Elgondolkodtató? Lehet egy picit kihúzhatod a határidőt.

Na és ha már felmerült, folytassuk ezzel. "Határidő". Nagyon fontos. Ha van határidő, az egyfajta motivációként is szolgál, illetve láthatod, meddig próbálkozol ezt a célt megvalósítani.

Aztán nem mindegy, hogy ki tud ezért a célért tenni. Olyan célt válassz, ami "saját magad által elérhető". Majd ha a férjem, a szomszéd, a tesóm úgy fog viselkedni, akkor én is úgy fogok.. Nem. Sajnos, így nem fog haladni a projekt.

És így záróként, a "pontos" cél fog neked igazán segíteni a folyamatban. Azaz, nem elég, hogy azt mondod boldog akarok lenni, valami olyasmi fog kelleni amiről eszedbe jut maga a boldogság. Például elképzeled, milyen, amikor boldog vagy. Egy jelenetet kiragadsz belőle. Lehet meg is van A CÉL?

 

Ha szeretnéd, hogy segítsek a célodban, keress bátran:

www.lifecoachingbybea.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://lifecoachingbybea.blog.hu/api/trackback/id/tr8917992964

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása