Anyaság, Döntéshelyzetek, Határok, Önazonosság

Anyaság és ami mögötte van

Anyaság és ami mögötte van

Ismerkedj meg Anyaként is, önmagaddal!

3+1 tipp

2023. március 26. - Life Coaching by Bea

Üdvözöllek kedves olvasó. Kedves Anya. Miért is fontos az a bizonyos önismeret. Talán mert elsőként valahogy magunkkal kell tisztában lennünk, hiszen magunkkal vagyunk minden nap 24 órában, a legtöbbet. Senki mással nem tudunk ennyit lenni.
 

És persze ha ismerjük is önmagunkat, valamennyire, vannak bizonyos változások, amelyek újratervezésre késztetnek. Így újra meg kell ismerkednünk magunkkal, esetleg visszatalálni valahogy a gyökerekhez vagy elfogadni egy újat, illetve elengedni a régit.

Így bizony, amikor Anyák leszünk az életünk fenekestől felfordul. Nem egy pici változásról van itt szó, hanem egy minden életterületet, szerepeinket érintő drasztikus változásról. De ezt nem kell bemutatnom.

Ilyenkor előfordul, hogy nem tudunk egyszerűen adaptálódni az új helyzethez és elakadunk rövidebb, rosszabb esetben, hosszú időre.

Ilyenkor jön jól a segítség, amelyet ne féljünk kérni. Lehet könnyen átbillent minket egy problémán és máris tudatosabban telhetnek a napok. Már sokféle segítő létezik, aki ilyen helyzetben melletted lehet, például egy life coach, azaz életvezetési tanácsadó.

De ha inkább először szeretnénk mi magunk az adott problémát kezelni, adok pár tippet, mikre figyeljünk.

Elsősorban nem árt elfogadni a helyzetet. Változik az élet, akárhogy is küzdünk ellene, ha csak egy helyben is állunk, változni fogunk. És ha még közben Anyává válunk, az garantáltan hozzásegít ehhez. Elfogadás alatt azt értem, hogy megpróbálhatjuk megkeresni a szépet, a jót, a szeretnivalót az új élethelyzetben. Mi az ami meg tudná velem szerettetni azt a helyzetet? Mi motiválhat abban, hogy kihozzam a legjobbat belőle?

Ezzel a fókusz áthelyezéssel már egy nagy lépést teszel önmagadért.

Továbbá ha elfogadtad, hogy most ezzel kell megbarátkoznod, a következő lépés az lehet, hogy mérlegeled, mi az ami hátráltat a személyes fejlődésedben. Mit érdemes elengedned? Mi az ami nem segít?

Ahhoz, hogy utóbbi könnyebben menjen, az önismerethez nagyon fontos alapanyag a határszabás, határaink pontos kijelölése és annak betartása. Hogy mire is gondolok itt? Főleg arra, amikor önmagunkat szabotáló cselekvésre kényszerülünk nap mint nap. Például, nem merünk nemet mondani, félbe hagyunk dolgokat, nehezen döntünk, kontroll alatt szeretnénk mindent tartani. Ez mind a saját energiánk pazarlása, személyes fejlődésünk elé görgetett akadály.

Milyen helyzetben tudsz jól dönteni, milyen környezet szükséges ahhoz, hogy nemet tudj mondani? Ezt hogyan teremtheted meg?

Utolsó gondolatként, picit az újratervezést egészíteném ki. Hogyan is lehet nekiállni ennek a bonyolult helyzetnek, amely félelmet kelt bennünk, lesokkol, sokszor cselekvésképtelenné tesz. Itt a kulcsszó a priorizálás. Ha csak egy napra gondolsz, amikor közbejött egy vagy több előre nem tervezett esemény, teendő (anyaként tudod miről beszélek), rögtön máshogy kellett mindennek történnie, amihez neked kellett cselekedni. Mi alapján teszel sorrendet? Neked mi vált be az újratervezés kapcsán?

 Nos, zárásként csak annyit, hogy ha tippjeim el is kezdenek a célod felé terelni, még továbbra is meglehet, hogy segítséggel, támogató szakértelemmel megvalósíthatóbbnak látod a helyzetet. Ebben az esetben ne hezitálj felkeresni. 

 Szép napot!
 
Life Coaching by Bea - Life coach/ életvezetési tanácsadó

www.lifecoachingbybea.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://lifecoachingbybea.blog.hu/api/trackback/id/tr2218081042

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása