Anyaság, Döntéshelyzetek, Határok, Önazonosság

Anyaság és ami mögötte van

Anyaság és ami mögötte van

Kulisszatitkok- Avagy ilyen egy coaching ülés

2023. április 11. - Life Coaching by Bea

Mi is az a life coaching (életvezetési tanácsadás)? Mikor menj life coachhoz (mentális trénerhez)? Milyen esetben érdemes ebbe energiát és pénzt fektetned?

Megmondom, avagy leírom neked. Bemutatom, milyen egy ülés, egy példán keresztül. Ez csak egy példa, amely ebben az esetben így alakul, de minden eset más, azaz más kérdések, más gyakorlatok lehetnek szükségesek. Hisz, nem vagyunk egyformák, a helyzetünk sem egyforma, maximum hasonló.

1. Előkészítés

Egy messenger üzenetben érdeklődik az ügyféljelölt, leírja mi bántja, miben akadt el, aminek leküzdéséhez szüksége van segítségre. A témája: Anyaság. A gyermekeivel való mindennapi fennakadások, ismétlődő szituációk, el nem múló konfliktusok zavarják. 

Telefonon felhívom, és röviden beszélünk, kérem  őt, hogy picit meséljen még a helyzetéről, áruljon el több részletet. Ezt megteszi. Kérdezem továbbá, mennyi ideje áll fenn ez az állapot. Azt mondja pár hónapja. És még egy fontos kérdést felteszek, érez-e bármilyen testi tünetet, van-e ennek az elakadásnak fizikai kivetülése? Azt válaszolja, néha picit szaporábban lélegzik, nyom a mellkasa, és émelygés fogja el,  a nehezebb pillanatokban. Ez az úgymond stresszválasza.

Ezen információk alapján alkalmasnak tartom, hogy megvizsgáljuk kicsit pontosabban mit tudunk tenni a coaching folyamat során, ezért egy első alkalmat megbeszélünk.

2. Találkozás

Ügyfelemmel megbeszélek egy időpontot az ülésre, amely jelen esetben személyesen zajlik. Megérkezik az adott időpontban. Kedvesen fogadom, vízzel kínálom, egyszerű párbeszédet folytatunk. Megkérdezem, hogy van vagy épp milyen napja volt, könnyen idetalált stb. Ez a beszélgetés a kezdeti izgalmat tudja csökkenteni, egyfajta bizalmat elkezd kiépíteni.

3. Csapjunk bele!

Min szeretnél változtatni? / Mi foglalkoztat manapság, ami miatt idejöttél?

Itt természetesen az ügyfél belemegy újra a már nagyvonalakban érintett Anyaság témakörbe. De itt megyünk tovább, mélyebben, amikor is egy-egy kulcsszót kiragadok, és körbejárjuk. 

C: Life Coach

Ü: Ügyfél

Ü: "nagyon nehéz elindulni reggel a gyerekekkel, állandó harc van, mindenki mást akar, de nem hallgatnak rám, sajnos hamar türelmetlen leszek és esetleg kiabálok velük, amit aztán bánok és bűntudatom lesz tőle..."

C: " értem. Mit érzel, ebben a helyzetben?"

Ü: "olyan tanácstalan és elkeseredett vagyok, mondhatni szomorú, nem látom mit tehetnék, úgy érzem az eszközeim elfogytak, csak a hangos szó és fenyegetés segíthet, ami persze nem segít. Olyan jó lenne, ha minden reggel kihagyhatnánk ezt a harcot.."

C: "Milyen lennél te, ha az elképzeltek alapján alakulna a reggel?"

Ü: "Uhhh, nagyon boldog, kiegyensúlyozott, mosolygós, kedves..szóval valószínűleg abszolút pozitív. Lazábban beszélnék, fennakadás nélkül gördülékenyen menne minden, ami megalapozná a kellemes hangulatot."

C: "Mikor volt utoljára, hogy számodra megfelelően indult a reggel?"

Ü: "Múlt héten egyik nap jól sikerült. Időben ébredtünk, nem volt sok mesenézés. Egyértelművé tettem, hogy aznap fix programom van, ezért időben oda kell érnünk  a bölcsibe/ oviba. Biciklivel mentünk, amitől a gyerekek izgatottak is voltak, nem volt fennakadás."

C: "Mi az ami feltűnik neked az elmondottak alapján?"

Ü: "Mindenképp az, hogy ha a határozottság sokat számít. Ha van motiváció a gyerekek számára, az is segíthet. Illetve, hogy reggel semmi nem húzódik el, azaz időben megfogom a dolgokat és a továbbiak felé terelem.."

 

Röviden így hangzik egy párbeszéd, az első coaching ülés folyamán, amivel szerettem volna szemléltetni, mire is számíthatsz. Itt természetesen megy tovább a folyamat, ahol a problémát még jobban feltárjuk és a megfelelő célt megkeresi az ügyfél. Továbbá lehetőségek után kutat és a megoldás felé lépked.

A life coachnak az a dolga, hogy kérdezzen, meghallgasson, ha szükséges használjon gyakorlatokat, teszteket. Ha kell visszatükröz, vagy ismétel, összefoglal. Nem ad tanácsot.

Remélem ez a szösszenet segít tisztábban látni a coach kompetenciát, és így könnyebben tudsz dönteni, ki a problémádra megfelelő szakember.

www.lifecoachingbybea.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://lifecoachingbybea.blog.hu/api/trackback/id/tr4818100092

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása